A változás maga az élet, s ez a siker egyik titka is. Január 1-től mindkettőben dúskálhat a Pécsi Balett társulata. Amióta önállóak lettek, pezseg körülöttük az élet, fellépések követik egymást nem csak Pécsett, hanem külföldön, valamint Budapesten, más magyar városokban, és közben költöznek.

Mint egy rendes háztartásban, készítik elő új életterüket, próbateremtől az irodákon keresztül a fellépéseik egy részét biztosító színpadig a pécsi Zsolnay Negyed rezidenseiként. Az idáig vezető útról és a főként a közeljövőről beszélgettünk Vincze Balázs Harangozó-, pár napja már Seregi-díjas koreográfus-táncművész vezetőjükkel.

– Amikor elkezdte a Pécsi Balett önállóságát hangoztatni, úttörő szerepet vállalt, s ez kellemetlenségekkel járt, egyszóval kellett ehhez egy adag bátorság akkoriban.

– Győrben és Szegeden 25 éve ugyanaz a balettigazgató, nálunk 5 évente változott, mert mire elkezdték volna megfogalmazni a balett önállóságát, addigra kirúgták. Nekem az volt a szerencsém, hogy fiatal voltam, nem féltem, mert nem volt egzisztenciám, amit elveszíthettem volna. Meg is ütöttem a bokám, az akkori színházigazgató kirúgott, igaz, visszakerültem hamar az együttes akaratára, de szíven ütött. Később a politika, látva mekkora munkát fektettem bele, igaz ügyért harcolok, mellém állt, s így sikerült. A Győri Balett 30 éve, megalakulása óta önálló. Pécsett a város is tudja támogatni törekvéseinket, de az nem lett volna elég. Szerencse, hogy van egy kulturális államtitkár, aki szereti Pécset, s ez természetes, hiszen ő maga is pécsi. Hiszek abban, hogy az eredményeink miatt támogatnak bennünket. Idén Izraelben, Mexikóban visszük Magyarország jó hírnevét.

Carmen (fotó: Körtvélyesi László)

– Mindig hiányoltam, Pécshez hasonlóan miért nincsenek nemzetközi kapcsolataik.
– Az elmúlt 5 évben engem 68 külföldi fesztiválra hívtak, de nem tudtam elvállalni, mert a januárban érkezett meghívás májusra szólt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: „nem tudlak elengedni, nem tudom, mit játszunk májusban, de lehet, hogy olyan előadásokat, ahol táncolnotok kell. Nekem a színházi működés a legfontosabb, nem az, hogy utazzatok.” Most, hogy a menedzsereknek is kiderült, hogy önálló a Pécsi Balett, lecsaptak ránk, hiszen nem olyan nagy a táncos szakma, kellenek a színek, és mi most egy új színfolt leszünk, mehetünk a világon mindenhova.

– Amióta Pécsre jött, már 11 éve Eck Imre, az alapító koreográfus, együttesvezető munkáját nem csupán tiszteletben tartja, hanem tovább is viszi.
– Amikor átvettem az együttest, úgy éreztem, ez kötelesség, mert ha ő nincs, nem vagyunk most itt, ezt nem lehet elfelejteni, ez nem marketingfogás. Hagyománytisztelő ember vagyok, büszke arra, hogy a Művészeti Szakközépiskolában a mellszobrot saját pénzemből csináltattam. Én harcoltam ki a színházigazgatónál, hogy az előtérben ott legyen az emléktábla, hogy Eck Imre nevű bérlet legyen, a 11 év alatt én újítottam fel a legtöbb Eck Imre darabot.

Vincze Balázs: “hiszek abban, hogy az eredményeink miatt támogatnak bennünket”

– Úgy látom, az „öregek” meg vannak becsülve, bár a táncosoknál az öregkor korán kezdődik. Mindenki kap lehetőségeket, ha befejezi a színpadi táncot.
– Mindig a csapatban hittem, ez egy ping-pong játék, ha ők adnak, nekem is kell adnom, így építkezünk. A kort, a munkát és a tapasztalatot nagyra becsülöm, odafigyelek a táncművészeimre, segítek nekik, próbálom továbbképezni őket, hogy ne csak táncosként gondolkodjanak. Már csaknem mindegyikük dolgozott velem asszisztensként is valamelyik darabban, hogy ezt a munkát is megtanulja. Sokan készítenek koreográfiákat a művészetiben, noszogatom őket, végezzék el a főiskolát, mely most már egyetemi rangot kapott.

– Mi valósult meg abból, amit januárban tervezett?
– Június elején itt kezdünk a Zsolnay Negyedben, megvan a csodálatos próbatermünk. Szerződéseket készítünk elő, előadóművészeti szervezethez regisztrálunk, megállapodunk a színházzal is, hogy a jelmezek és díszletek átkerülhessenek hozzánk.

– Annak idején 36 táncos látta el a színházi kötelező feladatokat is a saját produkciókon túl, most 18-an vannak. Eddig ennyien teljesítették mindezt.
– Igen, nekik egyszerűbb volt, mert ha húszan Budapesten léptek fel, tizenhatan még mindig itt tudtak táncolni operettben, és más zenés darabban. Külföldiek sem jöttek sokszor, ha elmondtuk, hogy operettet is kell táncolni, mert ők nem azért dolgoztak 9 évet a főiskolán. Valamikor 3000-en jelentkeztek az egyetemre, amikor én indultam, 1985-ben, akkor 1200-an voltunk, most százan adták be a felvételi kérelmüket. A Művészeti Szakközépiskolában évek óta nincs fiú, most kinyílt a világ, az önállósággal be tudunk halászni külföldieket. Most leszerződtettem két külföldit, egy japán lányt és egy olasz fiút.

A csodálatos mandarin (Ujvári Katalin és Koncz Péter) (fotó: Posztós János CAFe Budapest)

– A budapesti fellépéseiken kiváló kulturális környezetben, nagyon rangos helyeken és közönség előtt méretik meg magukat, nagy sikerrel.
– A másfél év őrült izgalmas volt, a 11 év alatt nem játszottunk annyit élő zenére, mint ez idő alatt. Táncoltunk a Zuglói, a Nemzeti, a Pannon Filharmonikusokkal, utoljára nekünk vezényelte A csodálatos mandarint Kocsis Zoltán a MÜPÁ-ban múlt év októberében. Dirigált még Bogányi Tibor, Howard Williams, Kovács János Kossuth-díjas, felléptünk Sanghajban, ahol 100 éve mutatták be A csodálatos mandarint, mert be volt tiltva Kínában, azóta mi állhattunk vele ott színpadra először. Ezekkel a fantasztikus emberekkel együtt dolgozva, az ő fényükben talán kicsivel én is jobban látszódtam, s ezért esett talán rám a választás a Seregi-díjnál, csak ez lehet a számomra is meglepő díj odaítélésének oka. Különös egybeesés, hogy az önálló Pécsi Balett első nagyszínpadi bemutatója A makrancos hölgy lesz, mely Seregi László köztudottan legendás koreográfiája volt – balettigazgatóként az ő emlékének ajánlom, miközben hálás vagyok a táncművészeimnek is. Az előadás koreográfusa Földi Béla, a Budapesti Táncszínház vezetője, idén az Év Koreográfusa díjas. Szeptember 15-én láthatja a közönség a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón, majd ugyancsak a színházban játsszuk tovább.

A Zsolnay Negyed E78-as termében kamarabemutatók, egyfelvonásosak lesznek, az úgynevezett fesztiválelőadások. Ezekkel könnyen mozoghatnak majd a világban. Ha elkészül a Horvát Színház, ott gyermekelőadásokat terveznek. Augusztus elején Izraelben a legnagyobb fesztiválon és további öt jelentős helyszínen lépnek fel, ahol egy bemutatkozó CD alapján kiválasztott Vincze Balázs koreografálta Carmennel mutatkoznak be, ugyancsak az ő munkája nyomán készülnek a Traviata előadásban táncolni, amikor Placido Domingo jön Pécsre. A vizes világbajnokság nyitó ünnepségén egyik fellépői, és eközben a mexikói út is előkészületben, ahova október elejétől végéig utaznak, hiszen ott számos helyen viszik majd hírünket. Ugyancsak nagy tervük a színházak éves bérleteiben szerepelni, ez a hetvenes évek óta először most teljesült is Kaposváron, ahol utoljára a 70-es években járt rendszeresen a társulat. Velük megállapodtak már.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük