kertváros, ügyek

Akik mosolyt visznek (nemcsak) a kertvárosiak életébe

szerző: Hárságyi Margit
március 28, 2017
kommentek: 0

Nem ül ölbe tett kézzel, csodára várva Vörösné Deák Andrea, a 2009-ben alakult Mosolymanó Egyesület elnöke. Hosszú lenne felsorolni, mi mindent tett 15 társával, akikkel együtt valósítja meg mindazt, ami szebbé, tartalmasabbá teszi az itt élő családok és főként a gyerekek mindennapjait.

Andrea háromgyermekes anya, így igazán jól átlátja, érzi, mi a teendő, emellett sok-sok ötlet, ajánlat érkezik hozzájuk, hogy miben segíthetnek még. Magától értetődő egyszerűséggel és természetességgel válaszol a kérdésekre, de sokszor nehezen hívja elő a múltban elért sikereit. Nem dicsekedett nekem, az őt faggató újságírónak arról sem – így az internetről értesültem róla –, hogy egy utcán élő, kisbabát váró, 24 éves pécsi nőnek segített. A rászoruló hölgyet ellátták a legszükségesebbekkel – azaz mindennel –, hiszen addig nem volt semmije sem. A kereskedelmi televízió műsorvezetője a stúdióbeszélgetésben kissé távoli világból szemlélete ezt a tettet. Tanácstalanságaira Andrea higgadt válaszokat adott, miközben nem felejtette el megemlíteni, hogy korántsem egyedi esetről van szó, s aki szeretne, hová és hogyan adakozhat.

Harminc játszóteret újítottak fel

A Mosolymanó Egyesület 2009-ben alakult meg. Játszótérre járó anyukák, apukák, nagyszülők határozták el, hogy szervezettebb formában egyszerűbb elérni céljaikat. A létszám most sem változott, 15-en vannak, de többen az akkor még gyermekként csatlakozók közül azóta már felnőttek. A tagok között egyaránt akad nyugdíjas védőnő, tanár, informatikus, orvos, bolti eladó, mindannyian önkéntesként dolgoznak. Az egyesület hívó szavára egész lakóközösségek mozdulnak meg, s vesznek részt olyan munkákban, melyeket csak együtt tudnak megfelelően elvégezni. Így sikerült több, mint 30 játszóteret szebbé tenniük. Az önkormányzat segítségével elérték, hogy velük dolgozhatnak közfoglalkoztatottak is.

A játszóterek szépítésében a legkülönfélébb korosztályok képviselői vesznek részt (forrás: Mosolymanó Egyesület)

A civil szervezet heti 50 órás (sőt, néha még hosszabb) nyitvatartással, városi támogatással, valamint Nemzeti Civil Alapból származó pályázati források felhasználásával éri el céljait. Felsorolás helyett inkább kiemeltünk Deák Andreával néhány számukra és mindenkinek hasznos, fontos eredményt.

Folyamatos segítséget nyújtanak a rászoruló családosoknak

A bőség zavarában interjúalanyunk nem állít fel sorrendet, elsőként egy látszólag kis ügyet említ. Az a gyűjtés jut eszébe, amelynek eredményeként a Gyermekklinika intenzív osztályának adományoztak egy mikrohullámú sütőt egy vállalkozó segítségével.

Az egyesület nemcsak egy-egy akció keretében, hanem folyamatosan ellát jótékonysági célokat. Ennek egyik módja az a több, mint 100 rászoruló (gyermekvédelmi, fogyatékossági támogatással élők) család, amelyet támogatnak. Az utóbbi időkben a Mosolymanó tovább bővítve a jótékonyságban érintettek körét kiváló kapcsolatot épített ki a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületével is. A jótékonyság a megfelelő koordináció szerint zajlik: minden hónapban a ruhaosztáson kívül összegyűjtik, kinek, mire van szüksége (babakocsi, bútor, konyhaasztal stb.), majd ezt meg is hirdetik. Olyan sokan hoznak adományokat, hogy ritkán jelent gondot a rászorulók ellátása.

Jótékonysági játékosztás a rászoruló családoknak (forrás: Mosolymanó Egyesület)

Az emberek naponta hoznak mindenfélét a könyvtől a játékokig. Gyakran előfordul, hogy bútor, elektronikai felszerelés kerül az egyesülethez. A regisztráltak minden hónap utolsó keddjén, déltől már sorban állnak. Rendszeresen tartanak játékbörzéket a nagy ünnepek előtt, így most, húsvét előtt is lesz ilyen esemény. Jelenleg a költözés miatt nem tudni, miként folytatódhatnak a jótékonysági programok. Egyelőre csak a raktározás helyzete van megoldva. A városvezetés reméli, sikerül megfelelő megoldást találni. Jelenleg ruha-, cipő-, könyv- és játékadományokat tudnak csak fogadni.

Költöznek – ideiglenes az új helyszín

Az előbbiekben említett szerteágazó tevékenységből származó anyagtárolás és -mozgatás a napokban gondot okoz, hiszen az eddig használt, már megszokott és bevált épületben (volt PÉTÁV-székház) épül majd a kertvárosiak új orvosi rendelője.

Az egyeztetések folynak, de csak ideglenes az új helyszín, a Kodolányi utca 23-25. Hetente átlagosan 40 foglalkozásuk van. Délelőttönként a kisbabás szülők (dúdolda, babahordozás, speciális babatorna, mosható pelenka) és az idősebbek (gyógytorna) kerülnek középpontba.

Délutánonként a kisiskoláskorúakat önvédelmi oktatás várja, emellett itt edz egy senior asztalitenisz csapat is. A sportolásra ezen kívül is többfajta lehetőség nyílik: a kínálatban egyaránt szerepel a jóga, tervezett szenzomotoros tréning /TSMT/ (képzett szakemberekkel), az asszony-, illetve várandós torna. Az új helyszín kisebb, de mindent megtesznek, hogy a helyiek itt is jól érezzék magukat.

Ami a remélhetőleg csak átmeneti problémákat illeti, Csizi Péter, a terület országgyűlési képviselője intenzív munkába kezdett, hogy az Egyesület megfelelő elhelyezését segítse.

Könyvcsere program – szabadidős tevékenység a gyerekeknek

A lakótelepről nagyon ideszoktak a gyerekek, közöttük többen naponta megfordulnak itt. Ennek örülnek az egyesületben, bár ha az óvodáskorúak szülői felügyelet nélkül jönnek, féltik őket. Sok gyerek betér a Mosolymanóhoz, az épületben olvasgatnak. Van könyvcsereprogram is, bárki elvihet egy könyvet, csak annyit kell tennie, hogy hoz helyette egy másikat legközelebb. Hangulatos esemény volt, amikor nyáron az épület előtt plédekkel takarózva élvezték az olvasás, az együttlét örömét.

A már említett harminc játszótér felújítását, illetve a járdák akadálymentesítését városi civil pályázatok, és főként közösségi munka segítségével sikerült elérniük. Nagy ritkán egy-egy vállalkozó is segít az egyesületnek, például így került egy ivókút az egyik játszótérre.

Újabb támadás a kutyagumik ellen

A közeljövőben, tavasszal ismét megszervezik a „kutyagumizást” a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesülettel közösen. Április első hetében piros kis zászlókat helyeznek el a kijelölt területen, ezúttal a Nagy Imre úthoz közeli – a Fazekas Mihály és a Várkonyi Nándor utca közötti – térre. Örömteli tendencia – s az akció sikerességét bizonyítja –, hogy az első évben az aktivisták 180, tavaly pedig már csak 160 zászlót tudtak kitűzni a kutyagumik mellé. A szervezők remélik, ezzel is hozzájárulnak a szemlélet formálásához, a durva tiltás helyett a sok piros figyelmeztetés talán jobban elgondolkodtatja a gazdikat. A pozitív visszajelzést mutatja, hogy a város több pontjáról jelezték, csatlakoznának a kezdeményezéshez. A zászlókat két nap múlva összeszedik.

Közösségi piac, kutyafuttató

A Mosolymanó Egyesület tovább fejlesztené az általa életre hívott közösségi piacot is. Őstermelők, kézművesek jönnek árusítani minden héten csütörtökön 9-től délután 6-ig. Ingyenes a kitelepülés. Elhanyagolt homokozókból fűszerkerteket alakítottak ki. Az egyesület régi álma valósul meg nemsokára: kisiskolásoknak szeretnének létrehozni egy olyan magas ágyásokkal rendelkező kertet, amelyben ők maguk termesztenének növényeket. Babot futtathatnának, s például látnák, hogyan, miből lesz a répa. Szintén „manós” eredmény a kutyafuttató is, amelyet néhány éve a civil szervezet önkéntesei hoztak létre a városi civil pályázat támogatásával.

Családbarát mozgalom

Az egyesület idén elindította a Családbarát városi mozgalmat, melynek célja, hogy legyen pelenkázási, szoptatási lehetőség a hivatalos helyeken, és a gyerekek is el tudják foglalni magukat. Egy ilyen baba-mama szoba adományokból már megvalósult a Baranya Megyei Kormányhivatal Mártírok útjai ügyfélszolgálati épületében.

Baba-mama torna (forrás: Mosolymanó Egyesület)

Vörösné Deák Andrea a Lakásszövetkezetben is elnökségi tag, mert vallja, nem távolról kell kritizálni, hanem az állampolgároknak maguknak kell cselekedniük. Hozzáteszi, hogy kissé elhanyagoltnak érzi a Kertvárost, mert ahhoz képest, hogy Pécs lakosságának több mint egyharmada él itt, kevesebb figyelmet kap, mint a település többi része. De úgy látja, vannak olyan emberek, akik tesznek a városrészért, akiknek fontosak az itt élők.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*