retro

Csak úgy sorolták a helyi tévék nevét a járókelők 1990-ben!

szerző: Gerner András
február 4, 2017
kommentek: 0

Adásszünet – közérdekű belügyeink – ez volt a címe Szűcs Imre filmjének, amely 1990-ben sok szakembert megszólaltatva kitűnően körbejárta a pécsi televíziózás és a helyi sajtó akkori viszonyait.

Ahogy ez a rövid filmrészlet is mutatja, az „utca embere” akkoriban teljesen tisztában volt azzal, honnan tájékozódhat: a tizenegy megszólaló közül mindössze ketten nem tudtak válaszolni a kérdésre. Két-két riportalany pedig vagy csak a Pécsi Városi Televíziót vagy csak a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdióját tudta megnevezni.

Ez nagyszerű eredménynek számított akkoriban, és jól mutatta a helyi tájékoztatás iránti folyamatos igényt. Azóta eltelt több mint 26 év, és ki tudja, milyen eredménnyel járna manapság egy hasonló felmérés, akár ugyanott, a Berek sétányon. Amikor az összeállítás készült (1990), a Magyar Televízió egyeduralkodó volt, az internet akkoriban felfoghatatlan víziónak tűnt (volna), s a hazai kereskedelmi televíziózás (RTL Klub, TV2) is csak hét esztendővel később vehetett lendületes rajtot.

Ma, 2017 februárjában a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója már csak szép emlék (2011-ben végleg megszűnt), a Pécs TV nézettsége nagyságrendekkel alacsonyabb, mint egykor. Az internetes kommunikáció, s az által közvetített özönszerű hírfolyam olyan természetessé vált, hogy szinte mindenki az okostelefonját bújja. Talán még az a hölgy is, aki a riport végén bevallja, csak ritkán néz tévét…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*