nevkó

Eredmények és kihívások a krisztusi korú ANK Sportegységben

szerző: Gerner András
július 27, 2017
kommentek: 0

Mi köti össze e fogalmakat és híres embereket? Aerobic, lady fitness, gerincmobilizáló torna, fitball, kondicionálás, aqua fitness, úszás, szauna, tömegsport, mindennapos testnevelés, Jakabos Zsuzsanna, Pásztory Dóra, Sors Tamás. Természetesen egy intézmény és annak „telephelye”: az Apáczai Sportegység. Az intézmény igazgatójával, Pataki Tamással beszélgettünk eredményekről, kihívásokról, kudarcokról, feladatokról.

Az Apáczai Óvoda, Művelődési Ház, Könyvtár és Sportegység 1984 óta működik. Sportlétesítményeit és a kiszolgáló helyiségeit 2006-ban felújították. Ami az intézményt egyedülállóvá teszi, hogy külső és belső sportterei olyan komplex mozgási lehetőségeket teremtenek egy területen belül, amely egyedülálló Pécs városában.

A kötelező testnevelésórák (és azokon kívüli sportfoglalkozások) mellett a testmozgásra vágyók számos sportlehetőség közül választhatnak az aerobictól a gerincmobilizáló tornán át a mostanában egyre jobban népszerűbbé váló aqua fitneszig (amely a víz alatt úgy mozgatja meg az izmokat, hogy a gerincre nehezedő terhelés minimálissá válik). A Sportegység több más szakegyesülettel (aikido, judo, karate, kosárlabda stb.) együttműködve nemcsak az egészséges életmód feltételeként szolgáló testmozgás kialakításához (és fenntartásához), hanem az arra érdemeseknek országos, nemzetközi, világ és olimpiai versenyekre való felkészülésre is lehetőséget nyújt.

A Sportegység épületének homlokzata a déli oldalon

A Sportegységben naponta átlagosan 2000-2200 ember fordul meg. Ez átlagszám, hiszen az intézmény számos alkalommal külsős rendezvényeknek (pl. versenyeknek, nyári táboroknak) is helyet ad, egy-egy ilyen esetben lényegesen többen is összegyűlhetnek az épületben és a környező sportpályákon.

Pataki Tamás

– 2017. április 28-30. között a Sportegységben rendezték meg a Giri Sport Európa-bajnokságot, a megnyitó ünnepség alkalmával békefát ültettek az udvaron. Milyen tanulságokkal zárult az esemény?
– Amikor április 11-én a Dortmund–Monaco BL-negyeddöntő előtt a német csapatot szállító busz közelében három robbanószerkezet felrobbant, azt éreztem, ha már sportolók ellen is ilyen támadásokat indítanak, nagy baj van a világban – mondja Pataki Tamás. – Fontosnak látszott, hogy a magunk eszközeivel üzenjünk: ezért történt a békefaültetés, s ekkor jutott eszembe, a Sportegység pont 33 éves, akárcsak a szeretet és a béke legfőbb hirdetője, szimbóluma, Jézus Krisztus, amikor keresztre feszítették. Kiemelkedő célunk volt továbbá, hogy népszerűsítsük a giri sportot: ebben egy ágyúgolyóhoz hasonlatos öntöttvas súlyt kell megemelni egy, a golyón elhelyezett (a kettlebellnél szélesebb) fül segítségével. Minden elismerésem azoké, akik egy ilyen – akár még a súlyemelésnél is keményebb – megmérettetésben helytállnak. A rendezvény a két évvel korábbi (szintén a Sportegységben megtartott) világbajnoksághoz hasonlóan jól sikerült, a részvevőktől egyértelműen pozitív visszajelzéseket kaptunk – teszi hozzá az igazgató.

– Amikor öt évvel ezelőtt elvállalta a Sportegység vezetését, milyen rövid- és középtávú célokat tűzött ki maga elé, s ezek mennyiben váltak valóra?
– Kisebb sikerekről be tudok számolni, hosszú távon azonban még sok a teendő. Két éve a pécsi önkormányzattól 55 köbméter salakot kaptunk, amelyet szétterítettünk az igencsak rossz állapotú futópályán, így annak állaga, használhatósága lényegesen jobb lett. Korábban a Sportegység folyosóin az eredményeket prezentáló üvegvitrineket úgy helyezték el, hogy azok folyamatosan balesetveszélyt jelentettek a nem egyszer igen gyorsan közlekedő, szaladgáló gyermekek számára. A vitrineket ezért hirdetőtáblákra cseréltettük. Mivel sokan futnak az épület körül esténként, ezért reflektorokat állítottunk be közbiztonsági szempontból, illetve a balesetveszély elkerülése végett. Régebben a futópálya mellett egy „dzsumbuj” alakult ki, a burjánzó növényzet sokakat arra csábított, hogy ilyen-olyan számukra feleslegessé vált tárgyaktól vagy szeméttől pont ott szabaduljanak meg. Hegesztőpisztolytól az üvegekig a legkülönfélébb „leletek” kerültek elő onnan. A területet rendbe raktuk, mára szép, gondozott, áttekinthető lett. Mivel a kültéri sportpályák kerítésén korábban még azoknak is rendszeresen át kellett mászniuk, akik azokat rendeltetésszerűen használták, közlekedőkapukat helyeztettünk el több helyen, így a pályák megközelítése sokkal egyszerűbbé vált.

– S a kudarcok…?!
– Sajnos hosszú a lista. Nem sikerült elérni, hogy a kültéri sportpályák műfüves borítást kapjanak. Továbbá szintén fiaskónak tartom, hogy az Apáczai Csere János Gimnáziumban nem indult sporttagozatos középiskolai osztály, holott a képzéshez szükséges infrastrukturális háttérrel rendelkezünk. Persze annak is örülök, hogy legalább az Apáczai Óvodában (az MLSZ támogatásával) műfüves focipályát avatnak nemsokára…

A Giri Sport Európa-bajnokság megnyitója a Sportegység udvarán (2017. április)

– Mennyire enged teret a munkatársak elképzeléseinek? Nyitva áll az ajtaja a megkeresések, ötletek előtt?
– Olyannyira, hogy nincs is ajtó az irodámon! Amikor hozzáláttam a munkához, az adminisztratív munkaköröket ellátó kollégák szobáit összenyitottam a sajátommal, így bárki láthatja, mikor jövök-megyek, kivel tárgyalok. Semmi okom a titkolózásra. Kezdettől szerettem volna meghonosítani azt a szemléletet, hogy mi tizenheten a kollégáimmal egy nagy család vagyunk. Rendszeresen tartunk szabadidős, csapatépítő rendezvényeket, főzünk, farsangolunk, vagy máshogyan múlatjuk közösen az időt, és kiválóan érezzük magunkat együtt.

– Mi a legfontosabb feladat, teendő, amely a közeljövőben nem várathat magára?
– Amikor az uszodát 2006-ban felújították, úgy hallottam, hogy a medencében leeresztették a vizet, és két hónapig szárazon tartották. Csakhogy szakemberektől tudom, hogy a medencetérben a nyomások kiegyenlítése miatt ilyen esetben valamennyi vizet szoktak hagyni. Mivel ez az óvintézkedés ebben az esetben elmaradt, a medence peremén kisebb repedések keletkeztek, amelyek miatt több helyen vízszivárgások alakultak ki. Ez sajnos máig tapasztalható, például az uszodai öltözők bejárata előtt is. Úgy hiszem, hogy korszerű szigetelési módszerrel könnyen orvosolni lehetne a problémát. Arról nem is beszélve, hogy egy 8×8 méteres kisebb medencét kialakíthatnánk az óvodások úszásoktatása miatt. Sajnos minderre egyelőre nincs pénzügyi forrásunk. Az viszont jó hír, hogy a Magyar Úszó Szövetség a tervek szerint támogatni fogja az uszoda nyílászáróinak cseréjét.

Pásztory Dóra, Mátrai Judit, Petrov Anatolij mesteredző (középen), Jakabos Zsuzsanna és Sors Tamás (fotó: PécsMa)

– Ha már az úszás került a beszélgetés középpontjába… Jakabos Zsu, Pásztory Dóri, Sors Tamás nevét megtanulta az ország. Mindhárman sokat köszönhetnek az ANK Úszóklubjának, és természetesen mesteredzőjüknek, Petrov Anatolijnak. S a jövő? Tud új, ígéretes kiválóságokat említeni az úszók közül, akiknek szurkolhatunk?
– Szerencsére igen! – az igazgató székéből felpattanva sietve a szobája sarkában elhelyezett vitrinhez lépked, majd abból egy fotóval illusztrált ereklyét szed elő. Büszkén olvassa a neveket: Berkecz Martina, Jászó Ádám, Péter Virág. Mindhárman országos bajnok korosztályos csúcstartók. Ők a jövő reménységei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*