ügyek

Júniusban újra kinyílnak a kertvárosi kapuk

szerző: Hárságyi Margit
május 28, 2017
kommentek: 0

Pompás a tavasz a „régi” kertváros Tolsztoj utcájában, lombba borult fák, kerti virágok színkavalkádja és gondos kezek nyoma az igazán emberléptékű lakóházak minden szegletén. Kevesen járnak az utcán, ezért hallom a nevemet egy dús bokor mögül, mely mellett elmegyek, pedig ott van a Közösségi Ház.

Itt beszéltünk meg találkozót a KertÉsz civil közösség tagjaival. Mert ők sohasem kettesben, hanem csakis csoportosan beszélik meg ötleteiket, terveiket és azok megvalósítását. P. Kovács Tiborné, Éva és Béni Józsefné, Marika a tornácon várnak, ahol sematikus térképen a régi kertváros, benne piros pontokkal jelölve a generációról generációra egymást váltó „őslakosokat”. (Bár a beszélgetésen nincs jelen, fontos még Ölbei László nevét megemlíteni, aki igen aktív, nagyon sokat segít a civil szervezetnek.)

A házba lépve nagy teremben az asztal rogyásig megpakolva fotókkal, nyomtatott dokumentumokkal és más írott emlékekkel, melyeket átfutunk időnként, amikor egymásnak adják a szót, mi minden történt 1998 óta.

Virágvásár (2011) (forrás: nyitottkapuk.club.hu)

A pécsi városrészek számára pályázatot írtak ki Pécs fényes évében, amikor Európa Kulturális Fővárosa ranggal büszkélkedhettünk. A „miénk a város „vetélkedőre felfigyelve észrevették, hogy a belvárosiak, a vasasiak, az üszögpusztaiak, az uránvárosaik mindegyikében egyesület, klub őrizte az ottani hagyományokat, de a megyeri, a régi kertvárosnak nem volt semmije. Akkor a helybéliek, tanítványok, szüleik jöttek össze a vetélkedőre készülni. Akkora volt a lelkesedés, olyan remekül tudtak együtt dolgozni, hogy közös vágyuk született: maradjunk együtt!

KertÉszkék és KertÉszek: fiatalok és idős(ebb)ek együtt

A törzsmag 25 -30 fő jelenleg, de ha nagyobb rendezvényük van, jönnek a többiek is segíteni. Legtöbbjük nyugdíjas, de van egy fiatalokból álló KertÉszkék csapatuk is. Közben Sétáló Ferenc nyomtatott városrész történetét nézegetjük, akik részletesen feldolgozták, adatokra építve, korabeli rajzokkal a városrész történetét. És megelevenednek a történelmi tudást személyes élményekkel fűszerezve a háború, a forradalom, a rendszerváltozás kis helyi eseményei, amint ellopták a keresztet a Honvéd térről, hogyan szerezték azt vissza, vagy a sarkon a lánykollégium előtti fa tetejéről a lányokat leső csibész fiúk, de megtudhatjuk azt is milyen kézművesek, mesteremberek laktak itt, kié volt a kis cukrászda. A későbbi bőrgyár munkáslakásai is itt voltak, azokhoz már iskola is kellett.

A KertÉsz civil közösségben nagyszerű szellemi tőke összpontosul, a tagok között tanárok, közgazdászok, jogászok, geodéták, nagyszerű lokálpatrióták is akadnak. Éves terv szerint „dolgoznak”, kéthetente rendszeresen találkoznak, de együtt járnak színházba, kirándulni és buliznak is.

Nyitott Kapuk – bepillanthatunk érdekes műhelyekbe

A Közösségi ház, a Honvéd tér játszóterének felújítása is a nevükhöz kötődik. Amikor a vetélkedőn elindultak, az volt a céljuk, ha első díjasok lesznek, akkor egy kerékpárutat építtetnek a két kertvárosi rész között, legyen a régi az újjal összekötve. De „csak” harmadikok lettek, így a nyert 10 millió forintból a Közösségi ház felújítása mellett voksolt a közösség.

A KertÉsz együttműködési megállapodást kötött az akkori Apáczai Nevelési és ÁMK-val. A Közösségi Házat jelenleg is az ÁMK üzemelteti egyik telephelyeként, így a Civil Közösség az intézmény klubjaként működik.

Szedett-vedett Nap (2013) (forrás: nyitottkapuk.club.hu)

A 2010-es vetélkedő zárásaként egy közösségi napot kellett megszervezniük, ez volt a Nyitott Kapuk. És így egy adott napon kinyíltak magánházak kapui, ahol értékes műhelyekbe nyert bepillantást aki eljött. A kertész, a mézeskalácsos, lószerszámkészítő, a hímző, a bőrös, sajtkészítő és sokan mások vettek ebben részt, s akkor egy lovashintó vitte körbe a vendégeket. Ezt a rendezvényt azóta hagyományosan június elején tartják meg, jövőre már a tizediket. Idén június 10-én lesz a Nyitott kapuk, helybe érkező mesterekkel, akik szívesen bemutatják mesterségüket.

Játszóház, irodalmi kávéház sütivel, pálinkával

Mindenkor a legfontosabb volt egy cél, teendőkkel ellátni minden résztvevőt. Van egy nagyszerű sorozatuk Akikre büszkék vagyunk Kertvárosban címmel. Erre olyan embereket hívnak meg, akik már tettek a városrészért. A Szélforgó ünnep a gyerekeké Mikuláskor, tavasszal pedig a játszóházban várják őket,nem szokványosan. Idén régi játékokat mutattak be nekik, hiszen ezekkel tele vannak a a padlások, ahogy mondják nagy jókedvvel. Sok fiatal jár a rendezvényeikre, az ismeretterjesztő előadásokra, melyeken számot adhatnak nagy tudásukról tagjaik. Ha bárki kér tőlük segítséget, szívesen bekapcsolódnak, ilyen volt a Virágzó Pécsért mozgalom, amikor ők is ültettek fákat. Az Irodalmi kávéház állandó közönsége is a tagok sorából áll, akik az előadások után megvendégelik a résztvevőket házi süteményekkel, jófajta pálinkával.

Pillanatkép a Nyitott Kapuk rendezvényről (2014) (forrás: nyitottkapuk.club.hu)

Ők nem csupán a tárgyi és a szellemi értékek őrzői és reményeik szerint továbbadói, hanem életörömmel és tettvággyal teli létük sodró lendületével hozzák az új tagokat is, mert vonzó a tevékenységük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*