ügyek

KÉK álmok: visszahoznák a Tüke piacot Kertvárosba

szerző: Hárságyi Margit
október 11, 2017
kommentek: 1

Nagyon kevés a civil szervezet, az egyesület Kertvárosban, pedig az ott élő több, mint 60 ezer lakos biztosan szívesen bekapcsolódna ilyen közösségekbe. De mindenütt kellenek azok, akik szorgalmazzák, sürgetik, vezetik a folyamatokat, nem adják föl a nehézségek esetén sem. Közéjük tartozik a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület – azaz a KÉK –, amely hosszú évek óta népszerű a Melinda parkban.

Csöndes a délelőtt Kertváros zöld szívében, a Melinda parkban, csak a palánkhoz ütődő labda csap kis zajt a kinti tornaórán. Harsogóan friss zöldek uralják még a sétányokat, de már színesedik a lomb a meredek domb környékén, amely szinte hívogat: ha majd télen leesik a hó, gyere szánkózni, síelni! A takaros épületben, a tér közepén ritka pillanat, hogy éppen nincs foglalkozás kicsiknek, nagyobbacskáknak, felnőtteknek vagy időseknek. Mert itt minden korosztályra gondolnak, születéstől egészen idős korig.

A Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület (KÉK) ötlete egy játszótéren született, amikor a szülők senkire sem várva elkezdték maguk rendbe tenni a teret, és egyre többet szerveztek oda programokat is. Egy idő után rájöttek, hogy jó lenne pályázni, mert pénz nélkül nem tudják megteremteni, amire vágynak. 2009-ben páran összefogtak, s megalakították az első egyesületet Kertvárosban, melynek tevékenységi köre (azóta) a sport, illetve a kultúra mellett sok egyéb területet felölel. A munkájukra felfigyelt az önkormányzat, s felajánlották a parkot és az akkor még teljesen lepusztult épületet felújításra, üzemeltetésre. A valamikori munkásfürdő és az elhanyagolt park nem riasztotta vissza azt a pár aktív embert, aki tenni akart érte. 2011-ben korszerűsítésre, fűtésre kiírt pályázatot adtak be, majd 2012 karácsonyakor kiderült, hogy nyertek.

Junior Moderntánc (fotók: KÉK Egyesület)

Eleinte mindent önkéntes munkával végeztek, majd egyre többen lettek. Most négyen dolgoznak állandóan, az együttes vezetője Fodor Ibolya. A napi testnevelés órákon kívül már minden szombat-vasárnapra foglalt a nagytermük, melyet kiadnak, még esküvő is lesz itt hamarosan. A hét minden napján érdekes, hívogató foglalkozásokra várnak piciket, nagyobbacskákat, közép- és idős korúakat egyaránt. Céljuk, hogy születéstől, amíg csak lehet, mindenkinek jó lehetőségeket adjanak. A Beszélő babakezek (egyfajta speciális jelbeszéd a kisbaba és a szülő között), a Mackó mocorgó, a Bama-mama klub a legkisebbeknek és szüleiknek ad lehetőségeket, hiszen a gyerekek felügyeletét is megoldják, ha szükséges, s gy szabadon mozoghat az anyuka.

Focicsapatukat kezdetben csak a könyéken élők ismerték, ám az évek során ez már megváltozott: az első KÉK focikupára már 8 csapat nevezett be, még Bodáról is érkeztek részvevők. A csapatban 16 éves a legfiatalabb fiú, s a legidősebb is még csak huszonéves, van közöttük egyetemista is. Kezdetben amatőr bajnokságokon indultak, és nagyon jó eredményeket értek el, de a fiatalok a sport mellett szívesen részt vesznek a főzőversenyeken, valamint az egyesület többi programjában is.

Mackó mocorgó (fotók: KÉK Egyesület)

Szintén népszerűek a Hatha jóga foglalkozások. Az oktató első évben Budapestről járt le, hogy meggyőződjön, van-e értelme itt tanítania, és hamar meggyőződött róla, hogy érdemes ezzel foglalkoznia. Szinén sikeresnek ígérkezik a szenior örömtánc tanfolyam is, melyet első alakommal már húszan kerestek fel. A többi korosztályokhoz tartozók is megtalálhatják számításaikat, hiszen az óvodásoknak éppúgy tartanak táncórát, emellett a hip-hop táncot, valamint a salsa-zumbát is el lehet sajátítani.

A pénteki főzőiskolában egyszerű ételek készülnek, ezeket megtanulják a fiatal kismamák egymástól, s a gyakran megjelenő idősektől. A szenior klub tagjai sokat utazgatnak is együtt, a zöld (környezettudatosságot célzó) tanácsadó irodájukban szívesen várják az érdeklődőket, mindennek utána néznek, ha az adott kérdésre azonnali válasz nem lehetséges.

Gondoltak a mozgáskorlátozottakra is, van gyógy- és mozgásterápiás foglalkozásuk, valamint gerincjógájuk is. A KÉK nagy rendezvényei népszerűek, van, ahova ezernél is többen eljönnek, ilyen volt legutóbb a Melinda Fesztivál, amely a zuhogó eső ellenére igen sikeresnek bizonyult.

Szerencse is kellett ahhoz, hogy a foglalkozásaikat jó szakemberek tartják, mert mindegyikük jól képzett, és van, aki éppen nyugdíjba ment, ezért végzett el Budapesten egy tanfolyamot. Ilyen az Örömtánc és a Beszélő babakezek vezetője is.

Karateóra (fotók: KÉK Egyesület)

Mégis talán a legnépszerűbbek a KÉK nyári táborai. Erről tanúskodik, hogy ezekre már áprilisban betelik az összes hely. A hatalmas parkban nyaranta sokakat megmozgat a számháborúzás, ilyenkor az egyesület felnőttjei is szívesen beszállnak a játékba, és szintén vonzó lehetőség az íjászkodás. A KÉK kezdeményezésére indult a Tüke piac, amely évről évre egyre növekedett, s bekerült a belvárosba, a Kossuth térre. Sokan visszavárják a Kertvárosba, ezért tervezik, hogy visszahozzák oda a rendezvényt a régi formájában. Az óhaj nem meglepő, hiszen a környékbeli falvakból is jöttek árusítani, de a Melinda park környékén élők is szívesen lejártak a Tüke piacra, ahol egy tálca pogácsa cserélt gyakran gazdát lekvárral vagy jófajta házi kolbásszal.

A KÉK szervezői, aktivisták nem elégednek meg ennyivel, sokat pályáznak, s az elnyert támogatásokból további fejlesztéseket is terveznek.

cimkék:

One Response to KÉK álmok: visszahoznák a Tüke piacot Kertvárosba

  1. Ilona Erdei szerint:

    Üdvözöljük a Tüke piac fejlesztését itt is.Szenior clubok létrehozását, és támogatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*