Balett két felvonásban

Szerző: Hárságyi Margit
 
Dátum: október 8, 2017

Nemrég ért véget a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, a tánc minden színével, formájával találkozhattak a rajongók, akik sokan voltak, a változatos helyszíneken többnyire telt házas előadásokon kaptak vastapsot a táncosok, akik ha csak tehették meg is táncoltatták a közönséget is a bolgár, görög és magyar táncházakban. Az egyhetes rendezvénysor két fénylő pontját választottam, A makrancos […]

Angster József ükunokája: „tetszik az a Zsófia, amelyet Tolvaly Ferenc alkotott”

Szerző: Hárságyi Margit
 
Dátum: október 1, 2017

Tolvaly Ferenc egy világhírű, pécsi polgári család történetét dolgozza fel Égi zene címmel megjelenő új könyvében, melyben a Zsolnay-kód című regényéhez hasonlóan valós és fiktív elemeket ötvözve ír az orgonakészítő Angsterekről, akikhez idén több évforduló is kötődik, ezekhez kapcsolódóan a városban elindult a megemlékezések sora. 150 éve alapították az Angster József és Fia Orgona- és […]

Kihagyhatatlan pécsi tizenegyes!

Szerző: szerkesztoseg
 
Dátum: szeptember 13, 2017

Szeptember 15-21. között rendezi meg a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház. Az előadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kodály Központban, a Zsolnay Negyedben az E78-ban, a Cella Septichorába és a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában tartják. Lesz break bemutató a Cella Septichora előtt és táncházak a Színház téren.

Megfordult a színpad – a POSZT-ról dióhéjban

Szerző: Hárságyi Margit
 
Dátum: június 27, 2017

Véget ért a 17-dik POSZT: remek előadásokkal, egymásra hangolt programokkal, és ami a fő, jó hangulatban teltek a napok. Megnyugtató volt a szakmaiság, a békesség az utóbbi nagyon rázós évek után, amikor féltünk, elviszik Pécsről ezt a rangos rendezvényt.

Lélekemelő előadás a léleknyomorító magyar iskolarendszerről

Szerző: Gerner András
 
Dátum: június 7, 2017

Órákig tartó évnyitó és -záró ünnepségek, képességeket megkérdőjelező, álmokat sárba tipró pedagógusok. Aki valaha járt iskolába, rendelkezik efféle élményekkel, és ehhez kapcsolódó rémtörténetekkel gyermek- és fiatalkorából. Az „Eck/Janus – Csak egy füzet, avagy” című előadás középiskolás diákok improvizációjára és megírt jelenetekre építve ad döbbenetesen hű képet a hazai iskolarendszer jobbára felszín alatt megbúvó retteneteiből.

Újabb szenzációs műtárgyakkal bővült a Gyugyi-gyűjtemény (+portréinterjú!)

Szerző: Gerner András
 
Dátum: május 31, 2017

Immár 685 műtárgyat számlál a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény Pécsett, miután dr. Gyugyi László újabb 18 rendkívüli műtárgyat adományozott a városnak. A „ládabontás” a gyűjtő jelenlétében zajlott, az ünnepségen egyúttal bejelentették: a kiállítás már elérte a 200.000 fős látogatottságot.

A Pécsi Balett is fellép a vizes vb megnyitóján

Szerző: Hárságyi Margit
 
Dátum: május 30, 2017

A változás maga az élet, s ez a siker egyik titka is. Január 1-től mindkettőben dúskálhat a Pécsi Balett társulata. Amióta önállóak lettek, pezseg körülöttük az élet, fellépések követik egymást nem csak Pécsett, hanem külföldön, valamint Budapesten, más magyar városokban, és közben költöznek.

Árnyjáték, „i” betű, és a sajátos lengyel fekete humor Pécsett

Szerző: Hárságyi Margit
 
Dátum: május 1, 2017

Varázslatos élményekben merítkezhettünk a pécsi Karakulit Árny-játék Fesztivál előadásain, bábjátszással, fények és árnyak világával, ősi kultúrákkal találkozhattunk. Az Indonéz szigetvilágból érkezett alkotók, kínai, indiai, szlovák, lengyel, török, spanyol művészek hozták el sokszor több ezer éves kultúrájuk lenyomatait.

Felrázta a város szunnyadó emlékezetét a Pécs8 kutatás

Szerző: Gerner András
 
Dátum: március 19, 2017
Csúcsforgalom a pécsi Kőrösi utcában (1958) (forrás: fortepan)

Történelmet írni és oktatni egyaránt komoly felelősség. Nincsenek könnyű helyzetben a történelemtanárok, ugyanakkor egy jó pedagógus számos szakmai módszerrel érhet el kiváló eredményeket az oktatás, nevelés terén. Erről, s egy Pécs város életében kiemelkedő kutatásról beszélgettünk dr. Dévényi Annával, a PTE BTK Modernkori Történeti Tanszék egyetemi adjunktusával.

Bóbics Diána: QR-kóddal is lehet gyerekeket művészetre nevelni

Szerző: Gerner András
 
Dátum: március 10, 2017

 Struktúra és gesztus – két sokat mondó szó. E címmel nyílt meg Bóbics Diána képzőművész új kiállítása a Művészetek és Irodalom Házában március 3-án. Ahogy a kiállítás ajánló szövege fogalmaz: „(…) agyag, pigment és máz felhasználásával újabb kísérletek eredményeit összegzi, ennek produktumait, festett és öntött kerámiáit mutatja be a kiállítótérben”.

Page 1 of 2 >