nevkó

Mivel jár a Nevelési Központ átszervezése?

szerző: Gerner András
július 25, 2017
kommentek: 0

Pécs önkormányzata még 2017 áprilisában határozott arról, hogy átszervezi az Apáczai Óvoda, Művelődési Ház, Könyvtár és Sportegység működését. Igyekeztünk utánajárni, milyen változásokkal jár mindez a látogatók, érdeklődők, valamint a dolgozók szempontjából.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, Pécs MJV Önkormányzata részéről mi indokolja az átszervezést. Petren Ferencné, a Köznevelési, Kulturális és Sportosztály vezetője lapunk kérdésére elmondta: Pécs kulturális, közművelődési, közkönyvtári és közgyűjteményi tevékenysége a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program lebonyolítását követően nemzetközi szinten is felértékelődött, jelentősen átpozicionálódott. A feladatok növekedése és az infrastrukturális feltételek javulása széttagozódott kulturális intézményrendszert hozott létre. Célszerű lett tehát az egységesítés, valamint a párhuzamosságok megszüntetése e téren.

Az Apáczai Művelődési Ház számos kiállításnak ad otthont minden évben

Az Önkormányzat fenntartásában lévő Apáczai Óvoda, Művelődési Ház, Könyvtár és Sportegység, a Pécsi Kulturális Központ, valamint a Csorba Győző Könyvtár működésének átszervezésével a funkcionális szinergiák a jelenleginél jobban kihasználhatók, valamint ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tehető és megerősíthető az óvodai nevelés, a közművelődési és közkönyvtári-, valamint a sportfeladatok ellátása.

Csak struktúra- és névváltozás lesz

A 2017. augusztus 31-i hatállyal végbemenő változások lényege, hogy ténylegesen csupán az érintett intézmények szervezeti struktúrája, valamint az intézmények elnevezése változik. Az intézmények a jelenlegi épületben működnek és továbbra is a látogatók rendelkezésére állnak.

Az óvoda Apáczai Óvoda elnevezéssel szakmailag és szervezetileg önálló intézményként működik majd, vezetője továbbra is Wolf Edit marad 2017. szeptember 1-jétől 2018. július 31. napjáig.

A Giri Sport Európa-bajnokság megnyitója az Apáczai Sportegység udvarán (2017. április)

Az intézményegység közművelődéssel és sporttal kapcsolatos tevékenységei a Pécsi Kulturális Központhoz kerülnek (új elnevezésük: Apáczai Művelődési Ház, és Apáczai Sportegység), akárcsak a Kodály Művelődési Ház (Pécs, Somogy u. 70.). Új elnevezéssel – Apáczai Könyvtár – várja a látogatókat majd az ANK népszerű közkönyvtára, amely a Csorba Győző Könyvtár telephelye lesz ezután.

A dolgozói létszám egységenként változik, de leépítés nem várható

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy az átalakítás jár-e a tervek szerint létszámváltozásokkal (bővítés, kiszervezés, leépítés). Az önkormányzat tájékoztatása szerint nem szűnik meg senkinek az álláshelye, ténylegesen a munkáltatói jogkör gyakorlója változik.

Az Apáczai Óvoda, Művelődési Ház, Könyvtár és Sportegységet 2017. augusztus 31-ig Dombi Erzsébet Lívia vezette, aki nyugdíjba vonul. Rákérdeztünk az utódlásra is. Petren Ferencné osztályvezető elmondta: nincs szükség új vezető megbízására, hiszen a Pécsi Kulturális Központnak és a Csorba Győző Könyvtárnak jelenleg van igazgatója, az óvodavezető (Wolf Edit) megbízásáról pedig döntött a Közgyűlés.

A témával lapunkban továbbra is foglalkozunk más érintettek megszólaltatásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*