kertváros

Öt év alatt megháromszorozódott a Kertvárosi Fiókkönyvtár állandó olvasótábora

szerző: Hárságyi Margit
március 8, 2017
kommentek: 0

Öt év alatt megháromszorozódott a Kertvárosi Fiókkönyvtár állandó olvasótábora

Öt év alatt megháromszorozódott a Kertvárosi Fiókkönyvtár állandó olvasótábora

Jövőre 50 éves lesz a Csorba Győző Könyvtár Kertvárosi Fiókkönyvtára. Évekig aludta álmát, elhanyagoltan, míg 2014-ben felújították az épületet. A nyitvatartás heti 5 napra emelkedett. Azóta egyre növekszik a beiratkozók száma: 2012-ben 189-en váltottak olvasójegyet, mára számuk megháromszorozódott, 500 fölé nőtt.

Köszönhető ez Kissné Heinrich Szilvia könyvtárosnak is, aki belülről jövő érdeklődéssel, figyelemmel teremt a könyvek mellett megnyugtató, sallangoktól mentes légkört, melyben mindenki megnyílik. Érezhetően nem csupán a könyveket, hanem az embereket is szereti, erről tanúskodik kezdeti irányultsága. Szociálpolitikusként, majd mentálhigiénés szakemberként végzett, mentális gondokkal küzdő emberekkel is foglalkozott, míg eljutott a könyvtár világába. Valódi közösségteremtő ember. A kertvárosi civil szerveződések, kezdeményezések egymással szervesen összefüggenek, mert az érintettek vallják, hogy „egyedül nem megy”.

A „régi” Kertváros Tolsztoj utcája, a Honvéd tér azoknak is ismerős, akik nem itt laknak, hiszen ez a terület sok rendezvény helyszíneként szolgál. Előszeretettel sétáltatják itt a szülők kisbabáikat, s a játszóteret is számos gyerek élvezi a könyvtár mellett, melynek épületét 1968-ban kimondottan erre a célra szánták.

Fotók: Földesi Mihály és a fiókkönyvtár archívuma

Amikor 2004-ben megszűnt a Táncsics Mihály Általános Iskola, elmaradtak a gyerekek is a könyvtárból, pedig addig ők voltak a fő látogatók. A fiókkönyvárba természetesen sokkal többen járnak a környékről. Főként nyugdíjasok, legtöbbjük nő, de vannak idősebb férfiak is az aktív olvasók között. Ez a korosztály nagyon aktív, minden kezdeményezést szívesen vesz. Idén áprilistól indul egy új, kifejezetten időseknek szóló biblioterápiás csoport. Minden hónapban egy könyvről beszélgetnek, előre eltervezett sorrendben, mely azért fontos, hogy mindenki ki tudja kölcsönözni a saját olvasnivalóját a találkozó időpontjára. Ez egyre elérhetőbb lesz, mert jelenleg csaknem 15 000 dokumentumuk van. Folyton frissítik a meglévőket, valamint selejtezik a már elavultakat. Sokan elmagányosodnak idős korukban, s lassanként megszűnik a kapcsolatuk a külvilággal, ebben is sokat segítenek ezek a rendezvények, mert itt találkoznak másokkal, jókat beszélgetnek, és kimozdulnak az egyhangú mindennapokból.

De nem várják, hogy mindent kívülről szervezzenek, hiszen a KertÉSZ közösség igen aktív, ők szervezik a Nyitott Kapuk rendezvényt, a Közösségi Házzal együtt. Az őszköszöntő Honvéd Téri Napok már tizenegyedik alkalommal szórakoztatta el a népes közönséget, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ szervezésében. Ilyenkor a könyvtár is nyitott kapukkal várja a családokat, amikor a szombat-vasárnap csupa vidámság, élet: megy a kisvonat, bohócok mókáznak, előadásokat tartanak, továbbá kint a téren közös tánc, retrókönyvvásár, bent a könyvtárban pedig játszóház, zenesarok, kreatív műhely kínál lehetőségeket. Legutóbb a papírszínház volt sikeres, amely hasonló, mint a diavetítés, de itt a mozgatható papírlapok segítségével és a gyerekek aktív közreműködésével elevenedik meg a történet.

Fotók: Földesi Mihály és a fiókkönyvtár archívuma

A Fiókkönyvtár a Közösségi Házzal együtt szervezi a versíró versenyt is. Legutóbb harmincnál több költemény érkezett, megadtak egy témát, vagy 5 szót, s ezekkel kellett gyerekverseket írni. Az ünnepélyes eredményhirdetésen mindenki felolvashatja a saját szerzeményét. Gyerekprogramok is vannak, június első felében zenekuckó kisbabáknak, meseolvasás, kézműveskedés, vetélkedők. Az író-olvasó találkozókon – az országos könyvtári napokhoz kapcsolódva – meghívják ők is az író vendégeket.

Április 1-jén 10-12 óráig húsvétváró foglalkozást tart a Kertvárosi Fiókkönyvtár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*