nevkó

Papp Anita: mindenki a tánc öröméért táncoljon!

szerző: Hárságyi Margit
március 15, 2017
kommentek: 1

Papp Anita próbál a növendékekkel

A hetvenes évek végén a frissen épült lakótelepek új oktatási, művelődési lehetőségeket hívtak elő. Így kezdődött 1979-ben, az 1. Számú Általános Iskolával az azóta hatalmassá nőtt Apáczai Csere János Nevelési Központ élete is. Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész Apagyi Máriával (zenetanár, zongoraművész feleségével) akkor már egyre bokrosodó elképzelésekkel akarták továbbadni, megvalósítani mindazt, amit művészi pályájuk során felfedeztek magukban, társaikban.

Hitték, a gyerek hat éves kortól már fogékony, befogadó mindenre, ami jót csak adhatnak az embernek a művészetek. A tanítványok életkorát 22 éves korig terjesztették ki, hiszen kora felnőtt korban is oly sokan vissza-visszatértek merítkezve a tanultakból, s megmutatva, hova jutottak el az évek során.

Művészeti Iskola született (nevét Martyn Ferencről kapta), mely 1986 óta otthonra lelt a Kertvárosban, pár lépésre a Nevelési Központ központi épületegyüttesétől. A képzőművészeti és zenei tagozat után a szerves fejlődés eredménye volt a tánctagozat megjelenése ebben a szabad rendszerű, alkotó képzésben.

DSC 3796 200x300 - Papp Anita: mindenki a tánc öröméért táncoljon! - Papp Anita: mindenki a tánc öröméért táncoljon!Itt tanít klasszikus balettet Papp Anita 17 éve, így van már sok tapasztalata, rátekintése és eredményei, melyekről szívesen beszél, ha kérdezik. Szerény ember. Átérleli a megfogalmazásait, rá nem jellemző, hogy a táncosok nem szívesen és nehezen formálják mondanivalójukat szavakkal, hiszen az ő nyelvük a mozdulat, a test. Ő ebben is igényes. A kérdéseimre adott válaszokból gazdag, eredményes pálya rajzolódik ki, melyet legutóbb díjjal is elismertek.

Regényes volt az élete, mielőtt ide került. Kezdetben művésznek tanult, s már kacérkodott a pedagógusi pályával is, akkoriban biológia-földrajz szakos tanár is szívesen lett volna. Felvették Pécsre és Szegedre is a művészeti szakközépiskolák tánctagozatára, ő Pécset választotta, mert bízott abban a közvélekedésben, hogy itt igazi minőségi oktatásban lehet része. S így is lett, innen egyenes út vezetett a színpadig.

A Pécsi Balett táncosaként 12 éven keresztül formálta meg szerepeit a tánc gazdag formanyelvével. Bár a hobbija volt a munkája, ahogy fogalmaz, mégis eljött a választás ideje. Legyengült immunrendszerével már nem bírta a fizikai megterhelést, s visszatért korábbi vágyához, a tanári pályához. Diplomát szerzett a Táncművészeti Főiskolán, a klasszikus balettet választva, mert már akkor is az állt hozzá a legközelebb. Tevékenységét eddig az Országos Klasszikus Balettverseny tanári különdíjával, Berczik Sára-díjjal, valamint Pedagógusi Nívódíjjal ismerték el.

– Megtalálta itt amire vágyott?
– Igen, mert át tudom adni a tudásomat elméletben és gyakorlatban egyaránt, és jó részt a gyerekek fogékonyak is rá. A növendékek nagyon kreatívak tudnak lenni, ha hagyjuk őket. Sok éles szituációnk van, amikor például versenyre készülünk, és át kell állítani a kész koreográfiát, mert valaki megbetegedett, vagy családi programja van. Nem mindig tudjuk úgy megtartani a térformát, mint az eredetiben volt, és előfordul hogy a gyerekek is jól átlátják azt, és ötleteik beválnak. Tanítványaim a partnereim, az alkotótársaim is egyben, ez hozzájárul ahhoz is, hogy bensőséges, emberi kapcsolat működik közöttünk. Az eredményeink nem csak az én munkámat dicsérik, szükséges hozzá a gyermek szorgalma és tehetsége, valamint a szülők támogatása is.

– Mi a célja? A jelenleg itt tanuló 181 diákból legyen minél több balettművész, vagy elég, ha szeretik a táncot, és sokkal jobban értenek hozzá, mint aki nem került a kulisszák mögé azzal, hogy maga is gyakorolja?
– Táncoljon a tánc öröméért, ne csak a tapsért, az elvárásért, ne megfelelésből járjon próbákra, hanem mert szeret táncolni, ez a motiváció a lelkéből és szívéből jöjjön. A mozgás, a tánc oldja a feszültségeket, így könnyebben megy a tanulás is, jobban odafigyelnek egymásra, toleránsabb emberré , és megértőbbé válnak általa. Mindezen én is dolgozom magamon is, hogy egyre jobb és jobb tanár, illetve ember lehessek. A tánccal egy olyan technikát kap, melyet élete során bármikor elővehet, akár szomorú, akár vidám.

– Kapnak egy tarisznyát magukkal, egy új szemet, mellyel másképpen szemlélik a produkciókat.
– Pár éve egy neves együttes lépett fel a Sportcsarnokban, és annyira kritikus szemmel nézték, hogy így suttogtak: „a tanító néni látta, hogy nem volt kiforgatva a csípője?” „Nem volt átfeszítve a térde, és lefeszítve a spicce?” „Örülök, hogy észrevetted, mert tudom, hogy te ki tudnád javítani” – feleltem ilyenkor.

Anitának csak később jut eszébe, hiszen nem szeret dicsekedni, hogy volt tanítványa aki tánctanulmányait a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta, jelenleg is van aki a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanul. Itt előfordult, hogy rövidebb képzési időben végzik a tanulmányaikat, mert betudják a pécsi munkát előképzésnek. Kerültek már a Pécsi Baletthez, vagy az amerikai Richmond társulathoz is táncosok. Növendékei ott vannak sok tehetségkutató versenyen, és természetesen mindenütt, ahol élvezhetik a táncos produkciókat.

One Response to Papp Anita: mindenki a tánc öröméért táncoljon!

  1. István Tóth szerint:

    Egy csoda ez a csaj 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*