Régóta komoly problémát jelent Kertváros bizonyos területein, hogy a galambok igencsak hozzászoktak bizonyos épületekhez, amelyek lakhelyükké váltak, így szabályos kolóniák alakultak ki. Ha nem is radikális, de állatbarát módszerrel igyekeznek megfékezni a további szaporulatot.

A munkálatok körülbelül egy hónapot vesznek igénybe (fotó: Hári József / Facebook)

A jelenségre az egyik talán legjobb példát a Nagy Ferenc téri tömb szolgáltatja. Ezekben a épületekben számos – akár több éve is – üresen álló lakás található. Vagy nem jelentkezik új vásárló, bérlő, vagy pedig a tulajdonosuk tartósan külföldön tartózkodik. Természetesen ez kitűnő lehetőséget ad a galamboknak az ideiglenes, majd állandó letelepedésre. Mindennek következménye az erkélyeken, azok korlátain keletkező guanóréteg (ürülék, toll stb.), és természetesen az emeleti „áldásból” bőven jut a földszintre, a járdára is.

– Rengeteg megkeresést kaptam már a lakosságtól ebben az ügyben, hiszen a tömbben számos kisgyerek is él, működik itt háziorvosi szolgálat is, tehát forgalmas, frekventált részről van szó – mondja Hári József, a terület önkormányzati képviselője. – Természetesen nem radikális, hanem állatbarát módszerekkel szeretnénk javítani a helyzeten, ezért elsősorban a galambokat szeretnénk elszoktatni innen. Ahol ez lehetséges, ott a beugrókat elfalaztatjuk. A legfőbb célunk az egészséges lakókörnyezet megteremtése.

Az épületek felállványozása már megtörtént, a munkálatok befejezése június végére várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük