Gyugyi László (fotó: Tóth László)

Immár 685 műtárgyat számlál a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény Pécsett, miután dr. Gyugyi László újabb 18 rendkívüli műtárgyat adományozott a városnak. A „ládabontás” a gyűjtő jelenlétében zajlott, az ünnepségen egyúttal bejelentették: a kiállítás már elérte a 200.000 fős látogatottságot.

A Zsolnay Kulturális Negyed ékkövének számító kiállítás 2010-ben nyitotta meg kapuit, azóta a gyűjtő elhivatottságának köszönhetően immár nyolcadik alkalommal bővült a lenyűgöző tárlat. A kiállítás a Zsolnay gyár aranykorának legszebb kerámiáit mutatja be, népszerűségét mutatja, hogy tavasszal elérte a 200.000 fős látogatottságot.

Az új műtárgyak úgynevezett kiegészítő darabok, amelyek megerősítik a kiállításon egy-egy korszak vagy művész reprezentációját. A gyűjtő a világ különböző pontjain – így például Svájcban és Amerikában – tett szert a műtárgyakra. A 18 kerámia között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozin tálka, millenniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál.

Az új műtárgyak (fotó: Tóth László)

Kiemelendő az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített váza, amelynek különlegessége, hogy a kivitelezése olyan, mintha nem kerámia, hanem fém műtárgy lenne. – Két fémes hatású váza is van az új darabok között, ilyennel még nem találkoztam az 50 éves gyűjtőmunkám során – mondta el dr. Gyugyi László.

A gyűjtő személyes kedvence az a magyaros tál, amely 1879 körül készült, amikor a Zsolnay gyár technikai fejlettsége elérte a csúcsot és a díszítésben már különböző technikákat kombináltak. A Zsolnay Teréz által tervezett tálon barna alapon színes virágdekor és sakktábla motívum látható, aranybrokát díszítéssel.

– Rendkívül örülök annak, hogy a látogatók értékelik a kiállítást és ilyen sokan jönnek. Az, hogy az emberek ezt szeretik, jobban kielégít, mint bármi más – vallja dr. Gyugyi László. A gyűjtő megosztott még egy jó hírt: már készülőben van a bővített gyűjtemény új könyvkiadása.

Az új műtárgyak június 6-tól láthatók a Zsolnay Kulturális Negyedben, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteményben. A jelentős kiállítást eddig 200.000 ember látogatta meg. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sajtóközleménye szerint nemcsak a régióból, de az egész országból, sőt, külföldről is (például Japánból, Új-Zélandról és az USA-ból) is érkeznek az érdeklődők.

GYUGYI LÁSZLÓ MÁSIK ÉLETE – PORTRÉINTERJÚ A GYŰJTŐVEL

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük