Ezúttal ismét közérdekű, mindenkit érintő kérdéssel foglalkozunk magazinunkban. Pécs-Kertváros bűnügyi és közlekedési helyzetéről, nehézségeiről, a településrészen működő rendőrörs munkájáról beszélgettünk Dobos Anett rendőralezredes, őrsparancsnokkal.

A Kertvárosi Rendőrőrs illetékességi területe sokkal nagyobb, mint elsőre gondolnánk. Természetesen lefedi a „régi” és „új” Kertvárost, azonban északról a képzeletbeli határvonalat nem a Táncsics út és a Siklósi út határán húzhatjuk meg, hanem még a Siklósi úti felüljáró is ide tartozik. A következő határvonal – Uránváros felől – az Expo Centerrel szembeni benzinkúttól a Megyeri út keleti oldalán húzódik, de ide értendő még a Pécs Plaza területe, ahogy Rózsadomb, Málom, valamint Áta, Birján, Bosta, Egerág, Gyód, Keszü, Kisherend, Kozármisleny, Kökény, Magyarsarlós, Lothárd, Pécsudvard, Pogány, Szalánta, Szemely, Szilvás és Szőkéd települések is.

Ezen a területen teljesít tehát szolgálatot a Kertvárosi Rendőrőrs, ahol járőrök, illetve városi és vidéki körzeti megbízottak dolgoznak. A Kertvárosi Rendőrőrs bűnmegelőzési tevékenységet is folytat több, veszélyeztetett korosztályban: iskolásoknak és az idősebb korosztály képviselőinek tartanak előadásokat, bemutatókat.

Rendszeresek a bejelentések az éjszakai hangoskodásokról

Dobos Anett

Dobos Anett rendőralezredes, őrsparancsnok lapunk kérdésre elmondta, nincs olyan bűncselekménytípus, amely kifejezetten csak a kertvárosi településrészre volna jellemző. Néhány éve a gépkocsifeltöréseket vagy az ún. trükkös (azaz valamilyen ürüggyel egy lakásba behatolásra törekvő) lopásokat lehetett ide sorolni, ám ezek száma szerencsére jelentősen csökkent. Ahogy másutt, itt is gyakran lecsapnak az alkalmi tolvajok, ilyenkor általában kisebb vagyoni károk keletkeznek, továbbá a garázdaság (verekedések) is megesnek, de ezek jelenléte sem számottevő.

– A kertvárosi szórakozóhelyek, kocsmák környezetében élőktől rendszeresen kapunk bejelentéseket a hangoskodásokkal, csendháborításokkal, közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatban. Tapasztalataink szerint ezek gyakrabban előfordulnak a forgalmasabb részeken (pl. Csontváry sétány, Diana tér), azonban a Kertváros többi részéből szintén érkeznek hozzánk ilyen panaszok. Szerencsére kiváló kapcsolatban állunk a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársaival, így velük együtt járunk el azokban az esetekben, amikor valóban szabálysértés történik – teszi hozzá Dobos Anett.

Közlekedési nehézségek, veszélyek

Pécs-Kertvárosban szerencsére ritkán történik súlyosabb közlekedési baleset, sokkal gyakoribbak a minimális személyi sérüléssel (vagy azzal sem) járó koccanások. A legveszélyesebbek természetesen a legforgalmasabb útszakaszok – a Nagy Imre, a Maléter Pál és a Táncsics út – emellett a Mohács felé tartó 57-es, illetve a Harkány felé vezető 58-as út egyes szakaszai tartoznak még ide. A balesetek a reggeli és a kora délutáni, valamint a kora esti órákban fordulnak elő, hiszen ekkor igyekeznek munkába, s onnan hazafelé az emberek.

Olvasóink jelezték, hogy az Aidinger útra igen nehéz és kockázatos kifordulni a Kodolányi utca felől, hiszen az Aidinger úton rendszeresen egészen a sarokig állnak a várakozó autók, így a kikanyarodni szándékozónak szinte a kereszteződés közepéig be kell engednie a járműve orrát, hogy körül tudjon nézni az elsőbbségadás miatt.

Legyen-e (újra) gyalogátkelőhely a Béke és Lomb utca között?

Szintén többen problémának érzik, hogy (a temető melletti Interspar alatt) a Béke és a Lomb utca között a Siklósi úton megszűnt a gyalogátkelőhely, holott az említett utcákból érkezve a buszmegállók elérését ez megkönnyítette.

Megszűnt a gyalogátkelőhely a Béke utca és Lomb utca között, de középen még ott árválkodik a járdasziget

– Sajnos nem sikerült még teljesen tudatosítanunk a lakosságban, hogy a rendőrség nem helyez ki táblákat és nem fest fel útburkolati jeleket. Ez a közutak kezelésével hivatalos felhatalmazás alapján foglalkozó vállalat feladata. A Béke és Lomb utca közötti átkelés esetében közlekedési (és rendőri) szempontból nem látom indokoltnak a gyalogátkelőhely visszaállítását, az Aidinger utcai szabálytalan parkolások ügyében pedig még nem érkezett hozzánk bejelentés. Ebben az esetben csak akkor tudunk eljárni, ha valóban szabálytalanság történik, de mi csak az adott szituációt tudjuk kezelni. Hosszú távú megoldást a közút kezelőjével történő egyeztetés jelent, az útburkolati jelek felfestéséről és a táblák kihelyezéséről ők döntenek.

Hasonló a helyzet a körforgalmak kialakításakor is. Dobos Anett kifejtette: bár logikus és kézenfekvő megoldásnak tűnik, nem minden kereszteződés alkalmas arra, hogy ott körforgalom létesüljön.

Újra hódít a nyereményekkel kecsegtető telefonos csalás

Sajnos ismét szedi áldozatait az a csalássorozat, amelyben telefonon arra buzdítják a sértetteket, hogy fáradjanak el egy bankautomatához, majd azon egy bizonyos kód beütése után hozzájutnak a nyereményükhöz. Dobos Anett fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy érdemes odafigyelni és óvatosan bánni az ilyen megkeresésekkel, valamint idősebb hozzátartozóinkat figyelmeztetni az ebben rejlő veszélyekre. Például megfontolni, hogy miként nyerhettünk egy olyan játékban, amelyben részt sem vettünk, vagy egy nyeremény átvételéhez miért kellene bármilyen banki vagy más kódot megadnunk…

Kertváros
Nem könnyű a parkolás helyzete sem a Kertvárosban

Élhető városrész

Az őrsparancsnok szerint sem bűnügyi, sem közlekedési szempontból nem beszélhetünk kiemelkedő problémákról Pécs-Kertváros esetében. Élhető városrészről van szó tehát, amelynek lakossága magas létszámú, életkorra, társadalmi státuszra vonatkozóan vegyes, így a nehézségeket a mindennapi együttélés nehézségeiből fakadó problémák okozzák.

_____________

Ha baj van, hívjuk bátran a 112-es számot!

Amikor történik valamilyen baleset vagy más tragédiába is forduló eset, gyakran előfordul, hogy a pánikhangulat miatt nem jut eszünkbe a megfelelő segélyhívószám. Ilyenkor a legcélszerűbb a 112 tárcsázása, ugyanis a hívásokat kezelő diszpécser egy adatlap gyors kitöltése után a megfelelő hatósághoz irányítja a telefonálót, ahol már a 112 munkatársa által összegzett információk alapján történik majd intézkedés. Fontos tudni azonban, hogy a 112-re érkező hívások az országos központba futnak be, így nem véletlen, ha egy pontatlan címmeghatározás után a diszpécser visszakérdez, és azonosítja a helyszínt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük