nevkó

Európa-bajnokság a krisztusi korba lépett sportegységben

szerző: Gerner András
április 29, 2017
kommentek: 0

Komoly súlyok alatt izzadnak a sportolók a hétvégén az Apáczai Nevelési Központ Sportegységében. Április 28-án a helyszínen megkezdődött a Giri Sport Európa-bajnokság, a megnyitó ünnepség alkalmával békefát is ültettek.

A Magyarországon még fiatalnak számító sportág eredete több mint egy évszázadra vezethető vissza.

Hazánkban 2013 óta van jelen a giri sport, két évvel ezelőtt rendeztek világbajnokságot szintén az Apáczai Nevelési Központban. A köznyelv ezt a testmozgást a kettlebellhez hasonlítja, amelyben egy ágyúgolyóhoz hasonlatos öntöttvas súlyt kell megemelni egy, a golyón elhelyezett fül segítségével. A giri sport majdnem ugyanezt az eszközt használja, az eltérés mindössze a golyón található fül szélességében fedezhető fel. A versenyzők a súlyemeléshez hasonlóan korosztályok, súlycsoportok szerinti kategóriában mérik össze erejüket. A hagyományos két fogásnem (szakítás és lökés) itt kiegészül a hosszú ciklussal.

A Giri Sport Európa-bajnokságra egyaránt érkeztek többek között Franciaországból, Lengyelországból, Németországból, Norvégiából, Olaszországból, Fehér-Oroszországból, Libanonból, s Ukrajnát is egy népes csapat képviseli.

Az április 28-30. között zajló rendezvény megnyitó ünnepségén békefát is ültetettek. Csizi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte az esemény részvevőit, valamint – ahogy fogalmazott – a krisztusi korba lépett (azaz 33 éves) ANK Sportegységét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*